Nieuwsbrief 4e kwartaal 2021

Nieuwsbrief okt-nov 2021

Nieuws vanuit het bestuur

Na een lange zoektocht en nog steeds geen secretaris te kunnen vinden die aan de taakomschrijving voldeed is besloten om het stukje sponsorwerving los te koppelen van de secretarisfunctie en is Hagar Bouwens, reeds bestuurslid, de secretarisfunctie gaan vervullen. Wij zijn nu dus op zoek naar iemand die de sponsorwerving wil doen voor ons. Iemand die wij heel hard nodig hebben, aangezien ook onze stichting veel last heeft van de Coronapandemie. Mocht u of iemand in uw omgeving interesse hebben dan horen wij dat heel graag en kunt u contact opnemen via giriasih.nederland@gmail.com of telefoon/whatsapp nummer 06-23358982.

Lieve allemaal – door Hagar

Goed bericht vanuit het kindertehuis! Sinds half oktober is het lager en middelbaar onderwijs weer voor een paar uurtjes per dag op school gestart. Alle kinderen snakte hier ondertussen ook naar en zijn enorm blij! Ze hebben net 2 weken vakantie gehad vanwege de Galungan-Kuningan ceremonies, gevierd door de Hindoes en zijn nu weer volop aan de bak gegaan. Ook Bali leek langzaamaan open te gaan. Sinds half oktober was er weer internationaal vliegverkeer mogelijk en mochten mensen met een business en family visa komen. Echter kregen wij vorige week het bericht dat Bali tot na de feestdagen toch zijn grenzen weer sluit vanwege het nieuwe Omikron variant. We hopen dat Bali in het nieuwe jaar gauw de deuren opent voor toeristen, zodat we weer vrijwilligers, sponsoren en vrienden van Giri-Asih kunnen verwelkomen.

Onze kinderen in het kindertehuis

Goed en minder goed nieuws vanuit het kindertehuis. Om met het minder goede nieuws te beginnen. Anom en Sri hebben tot onze grote spijt het kindertehuis verlaten. De eerste periode, voor de Coronatijd, leek Anom happy in kindertehuis Pohsanten. Vader haalde hem toen wel al vaak op om naar huis te gaan in het weekend en tijdens feestdagen. Elk kind mag in principe om het weekend naar huis, maar de meeste kinderen gaan alleen tijdens de belangrijkste feestdagen naar hun familie. Tijdens de Corona lockdown is Anom bijna de gehele periode thuis geweest. Uiteindelijk gaf hij aan zich toch niet thuis te voelen in het kindertehuis. Arnaya heeft nog een uitgebreid gesprek gevoerd met Anom en zijn vader, echter gaf de vader van Anom aan hem liever thuis te houden en zijn school zelf te gaan bekostigen. We hopen dat Anom inderdaad naar school blijft gaan. Vader werkt en is daardoor vaak van huis. Een van de redenen waarom hij in Asrama kwam wonen. Gelukkig woont oma bij hun in huis en kan zij Anom hopelijk goed opvangen en sturen in zijn schoolgang. De familie van Sri heeft haar om persoonlijke redenen uit het tehuis gehaald. Omdat haar familie onvoldoende geld voor school heeft, wilde haar persoonlijke sponsor pleegouder haar graag blijven ondersteunen in haar schoolkosten. Sri en haar familie, maar ook wij zijn daar erg blij mee. Op deze manier kan zij toch verder leren en hiermee haar kans op een goede toekomst vergroten. Wij hadden het graag anders gezien, maar respecteren de wens van ouders hierin.

Met de andere kinderen in Asrama gaat het goed, genieten van het naar school gaan en het hebben van weer wat meer vrijheid! Nindi en Devi afgestudeerd We zijn enorm trots om te kunnen melden dat beide meisjes met succes zijn afgestudeerd! Devi is zelfs cum laude afgestudeerd. Wow wat een prestatie!

Nindi heeft nog steeds haar bijbaantje vanuit haar laatste studiejaar en is op zoek naar een beter passende baan bij haar afgeronde Hotel management studie. Devi had nog geen werk en is hard op zoek naar een baan waar ze met haar studie Economie ervaring op kan gaan doen. Echter is een baan vinden in deze tijd, waarin het leven weliswaar weer langzaam op gang komt, erg moeilijk. We wensen Devi en Nindi veel succes in hun zoektraject! Verder willen wij onze grote dank uitspreken naar Belajar Yuk en de stichting MATellegen, die het mogelijk hebben gemaakt voor Nindi en Devi deze studie te volgen en daarmee meer kans op een betere toekomst hebben gekregen! Yanus is inmiddels gestart met zijn Engelse studie op de universiteit Mahasaraswati. Hij heeft een goede start gemaakt met zijn eerste onderdelen en toetsen. Op het ogenblik is zijn studie nog online, maar hij hoopt snel naar de universiteit te kunnen gaan en zal dan ook naar Denpasar verhuizen. Tot die tijd verblijft hij nog in Negara. We hebben inmiddels een persoonlijke sponsor gevonden die een gedeeltelijke bijdrage aan zijn studie doet waar wij heel blij mee zijn! Helaas is dit bedrag niet toereikend voor zijn gehele studie en benodigdheden, zeker ook omdat hij straks op kamers gaat wonen en de kosten daarmee een stuk hoger worden. We willen daarom nogmaals een dringende oproep doen met de vraag of er mensen zijn die hem gedeeltelijk willen sponsoren. Of wellicht weet u iemand anders, een bedrijf of een andere stichting die mogelijk een financiële bijdrage wil en kan doen. Voor meer informatie over Yanus zijn studie en kosten kun je mailen naar info@giri-asih.nl of contact opnemen per telefoon/whatsapp op telefoonnummer 06-23358982.

TK Tantri bestaat 10 jaar

Na wat uitstel vanwege de coronapandemie was het dan zover en is het 10 jarig bestaan van TK Tantri, de kleuterschool die bij het kindertehuis hoort, gevierd. Het was een feestelijke dag voor de TK Tantri zelf en de kinderen vanuit de omgeving die ook mochten meegenieten. Om zo goed en veilig mogelijk met de huidige Coronaregels om te gaan werden de 150 uitgenodigde kinderen in 5 groepen verdeeld die allen een uur mochten komen. Het kindertehuis kreeg een aparte in- en uitgang, alwaar de kinderen eerst een pakketje met biscuit en drinken kregen. Na het checken van de temperatuur op hun voorhoofd en het handen wassen mochten de kinderen een film gaan kijken op een groot scherm in de bibliotheek. Al smikkelend van hun lekkers werd er volop genoten. Daarna in de rij om een cadeau op te halen in de bale bale in de tuin. Een pakketje met mondmasker, waterfles, spaarpot en broodtrommel. Het was een rumoerig geheel in en om het kindertehuis, maar erg gezellig! Onze Indonesische stichting, Yayasan Pohsanten Lestari, heeft deze mooie dag financieel mogelijk gemaakt.

Brocante markt bij de Vroolijke Frans

Ook in Nederland was het een beetje feest tijdens de Brocante markt waar Daisy, Tim, zijn moeder en ik stonden op een mooie nazomerdag. De kraam stond vol met allerlei vrolijke, mooie spulletjes zoals echte batikdoeken, Indonesische schilderijen en de zelfgebreide diertjes van tante Bep om te verkopen voor het goede doel. Met een mooie opbrengst van €365 is de dag afgesloten.

Op markten als deze kunnen we niet alleen geld generen voor het kindertehuis, maar ook meer bekendheid creëren. Mocht je tips voor ons hebben, goede spulletjes om te verkopen of hulp willen bieden op dagen als deze, laat het ons dan graag weten. Alle hulp is meer dan welkom!

Vooraankondigingen

Op zondag 30 januari wordt er, net als vorig jaar, weer een Rondje Oeken gedaan bij de Vroolijke Frans in Brummen. De gehele opbrengst zal ook nu weer geheel ten goede komen aan het kindertehuis. Noteer de datum alvast in je agenda! Wil je meelopen geef je dan op via Rondje Oeken - (bertinelentink.nl) Ook hulp op deze dag of gezellige kijkers zijn welkom!

Afhankelijk hoe het rondom de Coronasituatie en de geldende regels gaat verlopen zijn wij van plan om medio mei-juni volgend jaar weer een benefiet te organiseren. We houden jullie hierover op de hoogte!

Hoe een droom werkelijkheid werd

Voor degene die Karmita nog kennen een heel leuk bericht. Karmita, het broertje van Arnaya, heeft van 2013 tot en met 2017 in het kindertehuis gewoond. Daar heeft hij zijn middelbare school kunnen afmaken en een korte 1 jarige vervolgstudie gedaan. Karmita heeft altijd de droom gehad om op een cruiseschip te werken. Met veel gedrevenheid en een beetje hulp van onze vorige penningmeester Edwin heeft hij de toelatingstesten, die niet altijd even makkelijk waren, doorstaan. Vervolgens werd zijn geduld nog bijna 2 jaar op de proef gesteld omdat de cruiseschepen niet meer mochten varen, maar vorige maand is hij na een spannende vliegreis van bijna 48 uur dan eindelijk afgereisd naar Amerika alwaar hij voor 8 maanden op zijn schip is gestapt. Karmita vertelt in de volgende nieuwsbrief graag meer over zijn droom en avontuur.

Verandering nieuwsbrief

Vanaf volgend jaar zullen wij onze nieuwsbrieven inhoudelijk gaan wijzigen omdat een aantal mensen hebben aangegeven dat de brieven als te lang worden ervaren. Elke maand/2 maanden zal ik een korte update schrijven hoe het met iedereen in en rond het kindertehuis gaat en natuurlijk de bijzonderheden vermelden. Elk kwartaal zal ik een langere nieuwsbrief schrijven met alle leuke gebeurtenissen en foto’s. We hopen dat dit voor iedereen op deze manier fijn lezen is. Mocht je ondanks de nieuwsbrieven vragen hebben over de kinderen of het tehuis zelf, schroom dan niet ons te mailen of bellen. info@giri-asih.nl /06-23358982. Mede namens het gehele bestuur, blijf allemaal gezond en tot in het nieuwe jaar, met hopelijk betere tijden!

Sampai jumpa! Liefs, Hagar