Nieuwsbrief 1e kwartaal 2022

Nieuwsbrief 1e kwartaal 2022
Lieve allemaal

Goed nieuws, eindelijk is het zover, Bali is weer helemaal open gegaan! Je moet wel volledig gevaccineerd zijn en een negatieve PCR test hebben, maar de quarantaine verplichting is eraf en je kunt weer een toeristenvisum krijgen bij aankomst. Laten we hopen dat, vooral voor de Balinezen, dit zo blijft en de economie weer gauw herstelt kan worden! De voedselpakketten zijn inmiddels niet meer aan te slepen en ondanks de hulp van familie, buren en stichtingen op Bali werd de armoede steeds schrijnender. Ook werd het voor ons vanuit het bestuur de hoogste tijd dat er weer iemand naartoe gaat (op vrijwillige basis) en er staan enthousiaste vrijwilligers en stagiaires te poppelen om af te reizen! In het kindertehuis redden ze het vanwege jullie donaties en zijn de ouders extra blij dat hun kinderen opgenomen konden worden in het kindertehuis.

Dringende oproep!

Wij zijn nog steeds op zoek naar iemand die de sponsorwerving wil doen voor ons. Iemand die wij heel hard nodig hebben! Het ontbreekt ons als bestuur aan de tijd en kennis om hier zelf mee aan de slag te gaan. Onze stichting heeft, nog steeds, veel last van de Coronapandemie. Ondanks alle lieve kleine en grote donaties en activiteiten om geld op te halen, onze grote dank daarvoor!, slinken onze gelden toch. Mocht u of iemand in uw omgeving interesse hebben, dan horen wij dat heel graag en kunt u contact opnemen via giriasih.nederland@gmail.com of telefoon/whatsapp nummer 06-23358982 t.n.v. Hagar Bouwens.

Onze kinderen

Het gaat goed met de kinderen in kindertehuis Pohsanten en zij doen het alle goed op school. Nu de scholen weer helemaal open zijn geeft hen dat extra plezier om weer naar school te gaan. Yanus, heeft zijn 1e semester afgerond met bijna allemaal uitmuntende cijfers en we zijn enorm trots op hem! Ook Eni en Maya blijven hard studeren, ze zitten in hun laatste jaar, halen goede cijfers en zijn naar hun eindexamen aan het toewerken met ook praktijklessen.

Helaas zijn Tu Agus en Dek Nila weggegaan uit ons tehuis. Tu Agus mistte zijn familie in de bergen teveel, waardoor hij zich toch niet helemaal op zijn plek voelde en terug naar huis wilde. Dek Nila, zijn zusje, wilde daarom ook niet blijven helaas, maar wat ook wel voor te stellen is. Beiden zijn naar het schooltje bij hun in de buurt in de bergen gegaan en zullen verzorgd worden door hun oma wanneer vader er niet is. Wij wensen hun daar een goede toekomst en hopen dat ze uiteindelijk goed terecht komen!

Het is nooit leuk om kinderen uit het tehuis weg te zien gaan, echter is het voor ons allen hier in Nederland en de leiding op Bali het belangrijkste dat het kind zich goed voelt in het kindertehuis. En als de situatie 'thuis' veranderd waardoor kinderen weer vanuit een thuissituatie naar school kunnen zullen wij dat stimuleren.

Maar ook goed nieuws in deze. Sinds januari hebben wij Ni Luh Lita Meyastha, roepnaam Lita, mogen verwelkomen in ons kindertehuis.

Lita is 12 jaar en komt uit Buleleng in de bergen. Haar ouders zijn hun baan verloren door de Coronapandemie en daardoor hun huis kwijtgeraakt. Een zeer schrijnende situatie wat haar ouders hebben doen besluiten om haar in het tehuis te laten wonen bij ons. Lita is inmiddels gewend in het kindertehuis en is zeer gedreven om goede cijfers te halen op school. In februari heeft zij meegedaan aan een competitie Balinees schrijven en werd 5e van de 10 deelnemers. Te weten dat Balinees een moeilijke taal is, vooral qua grammatica, is dit een hele goede prestatie van haar! Lita van harte gefeliciteerd en we zijn trots op je!

Nieuwe wereldburgertjes

Ook hier in Nederland kunnen wij iemand welkom heten, Joïs Jan Max Huldman, het 1e kindje van Tim, onze penningmeester en Daisy, onze vrijwilligerbegeleider. Hij is op 24 februari geboren en doet het goed, evenals moeder Daisy. Joïs Jan welkom op deze roerige, maar mooie wereld en Daisy en Tim van harte gefeliciteerd en veel geluk en gezondheid met jullie prachtige zoon!

Ook op Bali mogen wij binnenkort weer een nieuw wereldburgertje verwelkomen, aangezien Dek Yanti, onze moeder in Asrama, zwanger is van haar 2e kindje. Dek Yanti en Arnaya geniet van dit nieuwe aankomende kindje van jullie!

Met regelmaat ontvang ik foto’s van Putu Juli, onze tuinman. Hij is altijd in om wat nieuws uit te proberen en is nu zoete aardappel aan het proberen te kweken. De al bestaande tuin blijft het goed doen, vaak voldoende om alle mondjes te voeden met verse groenten en fruit.

Activiteiten/nieuws uit Nederland

Twee collega’s van Daisy hebben via Soroptimisten Doetinchem een prachtige donatie van €750,- voor ons kindertehuis kunnen organiseren. Dit is een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. We zijn hier ontzettend blij mee en bedanken hen van harte!

Het rondje Oeken bij de Vroolijke Frans in Brummen was door de Coronamaatregelen verzet naar zondag 27 maart jl. Het was een mooie zonnige dag en wederom een succes en gezellige boel met deze hardlooploopwedstrijd. De opbrengst van €271,- ging weer naar onze stichting voor kindertehuis Pohsanten. Jan, we bedanken jou hartelijk dat de opbrengst van rondje Oeken weer naar onze stichting mocht gaan!

Ook hebben wij van een aantal mensen hele mooie donaties binnengekregen. Fam. Bak-Schmitt, James Kessels en Ad &Rieky de Visscher, dank jullie wel! Maar ook Joop Honsbeek die zijn Roepia’s aan ons tehuis heeft geschonken omdat hij niet meer naar Bali kan waarbij hij altijd de kinderen in het kindertehuis bezocht. Zijn geld is besteed aan wat extra’s voor de kinderen en personeel voor het nieuwjaarsfeest en werd door allemaal dankbaar in ontvangst genomen! Ook willen we fam. van de Veen en fam. van Loon hartelijk bedanken. Jullie hebben een mooi bedrag gedoneerd, echter kunnen wij geen gegevens achterhalen om jullie te bedanken, dus bij deze! Ook krijgen wij maandelijks bedragen binnen, waarvoor onze hartelijke dank! Door al jullie donaties kunnen wij onze kinderen goede zorg geven en ons doel en missie bereiken om met hun studie uiteindelijk een betere toekomst op te bouwen. Ondanks dat alle Coronamaatregelen er bijna allemaal vanaf zijn gegaan is het organiseren van een benefiet in het voorjaar niet meer haalbaar, een nieuw streven is na de zomer. We houden jullie hierover op de hoogte.

Last but not least. Berit, een oud-vrijwilligster, heeft voor het kindertehuis een statiegeld actie gehouden in het AH filiaal waar ze werkt en heeft daarmee €228,- opgehaald. Een mooie actie en fantastisch bedrag. Super bedankt Berit!

We willen iedereen aanmoedigen om ook bij jullie supermarkt naar de mogelijkheden te vragen hiervoor. Veel supermarkten zijn welwillend om aan deze actie mee te werken, waarbij je een maand de mogelijkheid krijgt om statiegeldbonnen te doneren voor een goed doel. Wij hebben een speciale poster ontwikkeld hiervoor. Mail naar info@giri-asih.nl of stuur een berichtje naar telefoon/whatsapp nummer 06-23358982 (t.n.v. Hagar Bouwens secretaris).

Vervolg hoe een droom werkelijkheid werd voor Karmita

Bu Hagar heeft mij gevraagd om te schrijven over mijn cruiseschipavontuur. Allereerst dank aan alle sponsors die mij hebben geholpen om op deze plek te komen! Ik ben nu in de Verenigde Staten in Miami. En ik werk bij Royal Caribbean Cruise Line. De grootste cruise ter wereld. Veel fases, van de etappes die ik heb doorlopen, waren erg moeilijk voor mij. Maar mijn sterke verlangen om op een cruiseschip te willen werken heeft alle obstakels overwonnen. Vanaf 2013 had ik het geluk om in kindertehuis Pohsanten te mogen wonen en kon ik naar de middelbare school. In 2017 heb ik eerst 6 maanden in een hotel in Badung, Bali gewerkt, daarna nog in hotel Legian, waar ik veel ervaring heb opgedaan. Op 18 september 2019 besloot ik mij aan te melden bij Royal Caribbean op een campus in Denpasar. De interviews en testen waren niet altijd even makkelijk, maar na veel geregel, ook nog eens visumproblemen en lang wachten, werd ik 27 maart 2020 verwacht. Maar mijn blijdschap was slechts voor een moment. Mijn reis ging helaas niet door vanwege het Coronavirus. Omdat ik mijn baan al had opgezegd en er geen werk meer was vanwege sluiting van alle hotels, ging ik naar mijn geboorteplaats terug om mijn moeder en familie te helpen en bleef daar voor 8 maanden. 26 oktober 2021 was het dan eindelijk zover en vertrok ik vanuit Bali naar Royal Caribbean in Amerika. Alleen al de reis ernaar toe, van bijna 2 dagen, was al een avontuur. Voor het eerst vliegen, het zoeken op de luchthavens, een flesje water moeten kopen wat tot mijn verbazing net zoveel kost als een dag werken, waren een bijzondere ervaring voor mij. Ik werk nu ruim 4 maanden op het cruiseschip Odyssey of the Seas in Caribisch gebied. Ik werk daar in de gezamenlijke arearuimte van de gasten. Ik ben erg blij met de ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt die uit Europa en andere plekken in Azië vandaan komen. Ik herken ook veel dingen op deze plek die ik op internet en foto’s heb gezien. Ik moet 7 dagen per week hard werken, maar tussendoor kan ik socializen met mijn vrienden, heb een goed leven op het schip en hoop binnenkort veel van het Caribisch gebied te kunnen zien. Van kinds af aan heb ik hier al over gedroomd, omdat ik wist dat ik met werken op het land in mijn dorp niet zou gedijen. Ik wilde ook mijn moeder en ons gezin economisch ondersteunen. Mijn droom was geen werkelijkheid geworden wanneer ik niet de kans had gehad om verder te studeren en ben daar ontzettend dankbaar voor!

Wij, het bestuur van Giri-Asih en leiding van het kindertehuis, zijn behalve trots, ook erg blij dat Karmita’s droom waarheid is geworden en hij op deze manier een betere toekomst tegemoet gaat. Karmita is het voorbeeld van ons doel en missie welke wij voor ogen hebben voor al onze kinderen!

Tot de volgende nieuwsbrief met hopelijk direct nieuws vanuit Bali! Mocht je ondanks de nieuwsbrieven vragen hebben over de kinderen of het tehuis zelf, schroom dan niet ons te mailen of bellen. info@giri-asih.nl /06-23358982. Mede namens het gehele bestuur, blijf allemaal gezond en tot in de volgende nieuwsbrief.

Sampai jumpa! Liefs, Hagar