Nieuwsbrief 2e kwartaal 2022

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2022
Lieve allemaal!

De pandemie is voorbij, restricties zijn versoepeld en de eerste vrijwilligers zijn weer in Asrama(kindertehuis Pohsanten) aangekomen! Verderop in de nieuwsbrief meer over de vrijwilligers. In Nederland is de vakantie begonnen, op Bali zijn de kinderen net weer naar school gegaan na, voor de meeste kinderen, een fijne tijd thuis.

Onze kinderen

Agung en Adri hebben hun school met goed resultaat afgerond. Van harte gefeliciteerd jongens, we zijn trots op jullie! Adri werkt nog op de kokosnotenfabriek, waar hij al eerder parttime werkte en is nog zoekende naar een andere betere baan. Agung werkt als kok, dat wat hij zo graag wilde en daarom ook de 1 jarige vervolgstudie toerisme wilde doen. Verder zijn alle kinderen in Asrama over naar het volgend schooljaar, een mooie prestatie van een ieder, zeker gezien het feit dat ze een groot deel van hun afgelopen schooljaar online en met minimale ondersteuning hebben moeten doen!

Eni en Maya zijn druk met het maken van hun scriptie voor het afstuderen en zijn vaak nog bezig in de late uurtjes. Succes meiden!

Ariska, sommige kennen haar wel vanuit Asrama, heeft haar school weer opgepakt. Ariska raakte zwanger(in Indonesië is abortus niet toegestaan en vaak willen de meisjes zelf ook hun kindje houden) en moest haar school stoppen. Nu is zij vol enthousiasme weer aan haar school begonnen en gedreven om deze met goed resultaat af te ronden. Ariska gaat 3x per week naar school en dat met een kindje van 2 jaar om haar heen, een hele prestatie!

In de vorige nieuwsbrief had Devi nog geen baan, inmiddels heeft zij een goede baan gevonden in het ziekenhuis waar zij de financiële administratie doet. Van harte gefeliciteerd Devi! Haar studie is toentertijd gesponsord door Matellegen, een stichting die meisjes uit minderbedeelde gezinnen een goede toekomst wil bieden. In het geval van Devi is dat zeker gelukt. Zij is nu onafhankelijk, heeft een goed leven en kan haar eventuele kinderen straks ook laten studeren wanneer zij dat wil.

Pieter, het broertje van Adri, is sinds kort bij ons in het kindertehuis komen wonen.

Pieter is 14 jaar en inmiddels gewend in Asrama. Hij is veel in de tuin te vinden bij Putu Juli en is zijn school goed gestart. Pieter welkom en we wensen je een goede en fijne tijd toe in Asrama!

Met veel blijdschap kunnen we jullie melden dat Arnaya en Yanti een prachtige 2e zoon hebben gekregen, I Kadek Agus Witya Dana, roepnaam Dek Witya. Moeder en zoon maken het beiden goed. We wensen het gezinnetje veel geluk, gezondheid en liefde samen toe!

Vrijwilligers

Inmiddels zijn er al een aantal vrijwilligers in Asrama geweest, waar we enorm blij mee zijn! Behalve dat het voor hun zelf vaak een geweldige tijd is brengen zij extra plezier voor de kinderen door de activiteiten die ze doen. Ze leren van elkaar, het communiceren in het Engels is leerzaam voor de kinderen, de vrijwilligers geven ook Engelse lessen en vaak nemen ze welkome en leuke benodigdheden mee, zoals Carolien die stapels handdoeken en nieuw beddengoed heeft meegenomen voor alle kinderen. Sinds een paar dagen is zij in Asrama, zij zal 2 weken blijven en is al zeer actief bezig! Ze geeft o.a. Engelse les(aangezien het niveau van de kinderen erg laag is, is zij begonnen met een Bingoavond in het Engels met behulp van Sinta en Ayu die het Engels beter beheersen), sport veel met de kinderen en is bezig met het plaatsen van horren voor de slaapkamerramen samen met Putu Juli die ze heeft gekocht van haar sponsorgeld. In de volgende nieuwsbrief zal zij jullie alles zelf vertellen met leuke foto’s erbij. We wensen Carolien voor nu veel succes en vooral plezier toe deze komende tijd! Lex was echter onze eerste vrijwilliger na de pandemie en heeft een stukje geschreven over zijn tijd bij ons.

Hoi hoi, Mijn naam is Lex Swinkels en ik was de eerste vrijwilliger sinds na de COVID crisis. Dit was natuurlijk extra spannend, zowel voor mij, als voor het personeel en de kinderen. Maar wat ben ik ontzettend blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan! Op het begin moesten we natuurlijk aan elkaar wennen en was het een uitdaging om het communiceren op te pakken, maar na een korte tijd leer je elkaar al goed kennen en vind je genoeg manieren om de dag te besteden. Rondom het huishouden vond ik het erg fijn om in de tuin te helpen en heb ik mij gericht op het renoveren van de muur. Wat de kinderen betreft heb ik voornamelijk veel met de jongens gesport of spelletjes gespeeld en natuurlijk ook genoeg lopen dollen in de tussentijd. De kinderen zijn erg leergierig en sommige kinderen begrijpen dingen ook heel snel. Je moet ze wel een beetje aansturen om een lesje Engels te nemen, want ze kunnen soms verlegen zijn. Verder ben ik zelf nog regelmatig op pad geweest met de scooter van het huis om het mooie eiland te verkennen. Mijn laatste dag wilde ik feestelijk afsluiten, dus heb ik aangeboden om een feestmaaltijd te sponsoren. Iedereen had meegeholpen om er een mooie avond van te maken en dat was het zeker; we hebben samen lekker gegeten, gedanst en gelachen. Een betere afsluiting kon ik me niet inbeelden. Bedankt iedereen voor de top tijd en geweldige ervaring die ik heb gehad bij Asrama!

Buiten Lex zijn er nog meer vrijwilligers geweest die ook veel hebben betekend voor Asrama. Marie-Elise, Maud en Eva. Maud en Eva zijn goede bekenden van het tehuis (oud-vrijwilligers) Bedankt voor jullie hulp allemaal!

Vrijwilligers zijn altijd welkom! Heb je interesse mail of app Daisy Birahy, onze vrijwilliger begeleider, op info@sayavolunteers.com, Whatsapp nummer 0031622608003

Sponsoring en donaties

We hebben al onze persoonlijke sponsoren voor de kinderen(zowel in Asrama als de buitenstuderende kinderen) kunnen behouden. Niek Smit sponsorde Agung en gaat nu Ariska ondersteunen. Ginny Smit en haar man sponsorde Adri en gaan nu zijn broertje Pieter ondersteunen. Alle sponsorpleegouders hartelijk bedankt voor jullie trouwe maandelijkse bijdrage. Wij en de kinderen zijn jullie daar zeer dankbaar voor en kunnen niet zonder jullie steun! We krijgen maandelijks ook donaties binnen voor algemene zaken, deze zijn en blijven meer dan welkom! Een aantal donateurs willen wij in het bijzonder bedanken. Ad en Rieky Visscher hebben wederom een prachtig bedrag gedoneerd om de kinderen en personeel naar de tandarts te kunnen laten gaan. Ondanks dat de kinderen aangeleerd wordt om goed te poetsen, blijft dit van wezenlijk belang voor een gezond gebit en daarom is iedereen daar erg blij mee! Ook is er dan nog ruimschoots geld over voor extra fruit (buiten het fruit uit de tuin) en andere benodigdheden.

Ad en Rieky, super fijn, jullie donatie! James Kessels, hij is ook sponsor voor Eni en Maya (2 buitenstuderende meisjes), heeft wederom voor zijn verjaardag om donaties voor ons kindertehuis gevraagd, met als gevolg een mooi bedrag. Een heel lief gebaar, dank je wel James! Jan Oldenburger heeft vanwege zijn 65 jarige verjaardag ook om donaties voor onze stichting Giri-Asih gevraagd met als resultaat een prachtig bedrag. Hartelijk bedankt Jan en alsnog van harte gefeliciteerd! Initiatieven als deze waarderen wij zeer.

Activiteiten/nieuws uit Nederland

Ramona en Ria, collega’s van Daisy, hebben 3 jaar geleden geregeld dat een voetbal club bij hun in de buurt trainingspakken doneerde aan Asrama. Dit jaar hebben zij kunnen regelen dat er club jassen, sporttenues en sportsokken gedoneerd worden. Deze spullen zullen de komende tijd met vrijwilligers mee afreizen. De eerste sporttenues zijn al aangekomen met Maud, een oud-vrijwilliger die pas geleden ook weer een paar dagen langs is geweest. In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen dat je via statiegeld bonnetjes in supermarkten sponsorgeld bij elkaar kunt halen. Ook dit is een van de ideeën wat allemaal gedaan kan worden voor het kindertehuis aan activiteiten om sponsoring te verkrijgen. Een zeer mooi initiatief van Ramona en Ria! Mocht jezelf ideeën hebben mail of bel/app ons dan zeker. Dit was het voor nu. Iedereen bedankt voor jullie donaties en/of interesse in onze kinderen op wat voor manier dan ook! We wensen jullie allemaal een hele fijne zomer toe en wellicht tot ziens in ons kindertehuis Pohsanten

Mocht je ondanks de nieuwsbrieven vragen hebben over de kinderen, het tehuis zelf of een donatie willen doen schroom dan niet ons te mailen of bellen/appen info@giri-asih.nl /06-23358982 Mede namens het gehele bestuur, blijf allemaal gezond en tot in de volgende nieuwsbrief.

Sampai jumpa! Liefs, Hagar