Nieuwsbrief 2e kwartaal 2021

Nieuwsbrief maart-april 2021

Lieve allemaal Wij hopen van harte dat iedereen zich goed door de nog steeds gaande pandemie heen kan slaan en het goed maakt! Op Bali gaat het heel langzaam de goede kant op en hopen wij na de zomer weer vrijwilligers te kunnen ontvangen in ons kindertehuis. Deze zijn hard nodig om o.a. het Engels van de kinderen weer minstens op het niveau te brengen waar ze op stonden, maar zeker ook om weer sponsoring via deze weg te kunnen ontvangen. Corona op Bali, in ons kindertehuis en op de scholen Corona heeft ook op Bali om zich heen gegrepen, maar minder hevig dan elders lijkt het. Balinezen lijken ook beter bestand tegen het virus dan mensen in Europa en de Verenigde Staten. Veel Balinezen, zeker in het Noordwesten, kennen erbarmelijke leefomstandigheden: onzuiver drinkwater, een slechte hygiëne en vervuilde lucht. Maar die dragen allemaal bij aan een sterker immuunsysteem. Wat ook een rol speelt: weinig Balinezen worden hoogbejaard, de kwetsbare leeftijd. Het effect is dat er niet minder mensen besmet raken, maar dat veel minder mensen ernstig ziek worden of overlijden. Op Bali komen nog steeds veel infectieziektes voor. Als je in je eerste levensjaren bent blootgesteld aan verschillende virussen en andere micro-organismen word je weerbaarder. We hebben tot nu toe ook geen Corona gevallen uit de gezinnen van onze kinderen vernomen. De grootste schade aan het kindertehuis wordt niet toegebracht door de ziekte, maar door de langdurige sluiting van de scholen en daarmee het leerniveau van onze kinderen. De stichting Yayasan Pohsanten op Bali en daarmee onze Giri-Asih stichting in Nederland, geeft behalve hulp aan kindertehuis Pohsanten ook voedselhulp aan een aantal armste gezinnen in de omgeving van het tehuis. Op deze manier hopen wij de schade niet alleen bij onze kinderen, maar ook bij een aantal armste gezinnen in Pohsanten te kunnen beperken.

Inmiddels is ook het vaccineren op Bali gestart. De kleuterjuffen zijn gevaccineerd, waar we erg blij mee zijn en het wachten is nu op een oproep voor de rest van ons personeel.

Onze kinderen Met onze kinderen gaat het gelukkig allemaal goed! De tuin en visvijver floreren erg goed en het onlineonderwijs, met de eventuele hulp van Arnaya en Yanti, de leiding in kindertehuis Pohsanten, gaat naar omstandigheden goed. De kinderen missen hun schoolvrienden, maar vermaken zich desondanks in en om het huis. Dek Nila is naar een andere school gegaan om haar meer structuur te bieden en we hopen dat dit haar helpt. Sinds een paar weken mocht het Balinees dansen weer herstart worden. Dit wordt gegeven door een oud tehuis bewoonster. Niet alleen een genot voor de meisjes, maar ook de jongste jongens zijn hier erg blij mee en genieten volop mee!

Marinus en Vito zijn bezig met de afronding van hun laatste schooljaar. Vito weet nog niet wat hij wil. Hij heeft na dit jaar in elk geval een schoolopleiding afgerond waarbij hij als kok kan gaan werken. Marinus wil het leger in op Sumba. In juli zal hij daarvoor een test gaan afleggen in Kupang op Timor. Op het ogenblik is hij zich mentaal en fysiek aan het voorbereiden hiervoor. Vorig jaar was hij meer met andere dingen bezig dan zijn toekomst, nu heeft hij zich ontwikkeld als een jongvolwassenen en staat nu gedreven in het leven. Een hele mooie ontwikkeling! Nindi is bezig met haar scriptie en zal haar studie Hotel Management, zoals het ernaar uitziet dit schooljaar gaan afronden. Verder wil Yanus, die vorig jaar het kindertehuis verlaten heeft, graag Engels gaan studeren op de universiteit. In mei zal hij daarvoor een toelatingstest afleggen. We zijn benieuwd hoe het allemaal zal gaan lopen en zijn trots dat onze kinderen, ondanks de pandemie, zo hard bezig zijn met hun toekomst. Vanuit het kindertehuis zijn ze ook altijd actief bezig met het welzijn van minderheden in de omgeving. Behalve de voedselhulp die gegeven wordt, hebben zij nu 2 kinderen uit een extreem arm gezin op het oog om mogelijk op te nemen in het kindertehuis. We hopen dat de ouders de hulp aannemen. Volgende nieuwsbrief meer hierover. Vrijwilligerswerk in ons kindertehuis? Bali opent bijna haar grenzen! Regeringen zijn hard bezig om het normale leven zo goed mogelijk weer vorm te geven. Na een zwaar jaar is ook de Indonesische overheid plannen aan het concretiseren om de deuren weer langzaamaan te openen. Het tehuis heeft behoorlijk te kampen gehad met de gevolgen van Covid-19. Een jaar lang heeft het tehuis vrijwilligers en stagiaires moeten missen, dit is helaas ook te merken aan het niveau van het Engels van de kinderen. Maar langzaam komt de zon weer achter de wolken vandaan. Aangezien er lange tijd geen aanwezigheid van stagiaires en vrijwilligers mogelijk was, zijn de kinderen extra blij jullie weer te verwelkomen!

Voorlopig openingsplan Bali Zoals het er nu uitziet, wil de Balinese overheid vanaf eind juli 2021 de deuren weer openen voor toeristen uit enkele landen, waaronder Nederland. Zo spreekt men van ‘Greenzones’, wat inhoudt dat enkele gebieden van Bali weer toeristen kunnen gaan ontvangen. De regering is druk bezig om alle bewoners van deze Greenzones te vaccineren, voordat zij de eerste toeristen kunnen ontvangen. Hoogstwaarschijnlijk is

een vaccinatiebewijs, net als een negatieve testuitslag, een voorwaarde. Gebleken is dat alle plannen en maatregelen rondom de Covid-19 situatie behoorlijk veranderlijk zijn. Zo is dat in Indonesië niet anders. We zullen afhankelijk blijven van de actuele nieuwsberichten.

Wat te doen bij interesse? We hebben een schreeuwende behoefte aan vrijwilligers die Engelse lessen (alle niveaus) willen geven. Een van onze doelen is om de kinderen een betere kans in de maatschappij te geven en daar hebben we jouw input hard voor nodig. Maar ook andere hulp, b.v. voor in de tuin, allerhande kluswerk en sport/speelactiviteiten zijn zeer welkom. Heb je interesse om jouw steentje bij te dragen in ons tehuis in de vorm van vrijwilligerswerk of een stage of ken je iemand die hier wel oren naar heeft?! Neem dan contact met mij op!

Dit kan via onderstaande contactgegevens. Zo kan ik je op de hoogte houden van de actuele nieuwsberichten en wie weet kunnen we samen jouw stage- of vrijwilligersperiode op het mooie Bali plannen! Lieve groet, Daisy Birahy, vrijwilligerscoördinator Stichting Giri Asih Nederland Tel: 06-22608003 Mail: de_birahy@hotmail.com

Website Giri-Asih Nederland Misschien hebben sommige van jullie het al gezien, we zijn de website namelijk aan het updaten. Met behulp van Kelly de Vries is onze website opnieuw ingedeeld en krijgt een frisser en daarmee aantrekkelijker uiterlijk. Kelly heeft een eigen bedrijf, Drawing Monkey. Drawing Monkey is een (web)designbureau die mooie, unieke en resultaatgerichte websites en webshops maakt en apps ontwikkelt. Het (web)designbureau is daarnaast eigenaar van online community Luck at Work; een platform voor creatieve ondernemers waar je met elkaar kunt verbinden en samenwerken. Kelly doet dit belangeloos voor ons en daar zijn wij enorm blij en dankbaar voor!

Tussenstand donaties voor onze projecten In februari hebben wij jullie een sponsoraanvraag projectbrief gestuurd. Een brief, met de vraag door onze kinderen, om geld te doneren voor een nieuw dak en verdere uitbreiding van de tuin. Deze oproep heeft al verschillende mooie donaties opgeleverd, waar de kinderen in kindertehuis Pohsanten enorm blij mee zijn! We delen graag de tussenstand met jullie. In totaal hebben wij het prachtige bedrag van € 1.830 mogen ontvangen. Voor het tuin project ontvingen wij € 550 en voor het dak € 1.280. Voor de tuin hebben wij nu nog € 2.450 nodig en voor het dak € 15.220 Een prachtig begin, waar ook wij als stichting heel blij mee zijn! Wanneer het reizen weer opgepakt mag worden, hebben wij ook nog 333travel. Zij zijn specialist op het gebied van het boeken van verre reizen. Bij elke boeking vragen ze hun reizigers of ze € 5 willen doneren voor 333travelcare. Dit bedrag wordt door 333travel verdubbeld. (zie ook onze nieuwsbrief van juni 2020). Het bedrag dat uiteindelijk opgebouwd is zal gebruikt gaan worden voor het dak. Heeft u de brief gemist of wilt u alsnog sponsoren mail ons dan op info@giri-asih.nl Doneren, o.v.v. het desbetreffende project(maak een duidelijke vermelding, zodat het geld besteed wordt op de manier waarop u dat voor ogen heeft!), op rekeningnummer NL 61 ABNA 0572 5788 22 t.n.v. Stichting Giri Asih Nederland kan natuurlijk ook. Wij hebben ook een prachtige donatie ontvangen voor Deo zijn familie van de familie Bakker. Echter kunnen wij geen contactgegevens achterhalen. Mocht de familie Bakker dit lezen zou u ons dan kunnen mailen op ons mailadres info@giri-asih.nl Maandelijks ontvangen wij ook structurele of eenmalige donaties voor de kinderen hun studie of algemene middelen. Ook dit laatste is, voor bv. het kopen van rijst, onontbeerlijk. Ook Yayasan Pohsanten Lestari, onze Indonesische stichting achter het tehuis, ontvangt wel eens kleine donaties. Wij willen hierbij al onze sponsoren nog eens hartelijk bedanken hiervoor!

Galungan en Kuningan Galungan en Kuningan, een zes Bali maanden terugkerende ceremonie, is net afgelopen. Een 10-daagse ceremonie om de voorouders te eren en gunstig te stemmen. De meeste Hindoe kinderen gaan altijd naar huis om gezamenlijk met hun familie de ceremonies te doen. Voor het kindertehuis worden Penjor opgehangen, die bescherming bieden. Penjor, in kleine en grote vormen, zie je rond die periode overal langs de kant van de straten. Ook worden er Banten, een offermandje, gemaakt om mee te bidden.

Penjor is het symbool voor bescherming Banten, een offermandje.

Dit was het weer voor nu. Mocht je ondanks de nieuwsbrieven vragen hebben over de kinderen of het tehuis zelf, schroom dan niet ons te mailen of bellen. info@giri-asih.nl /06-23358982. Mede namens het gehele bestuur, blijf allemaal gezond en tot in de volgende nieuwsbrief.

Sampai jumpa! Liefs, Hagar